Din stue er et af de vigtigste rum i dit hjem. Det er her, du slapper af, inviterer gæster ind, spiser din mad, læser og arbejder. Da stuen har flere forskellige anvendelsesformer, stiller det naturligvis krav til belysningsformen, som du vælger at bruge i din stue. Hver lampe har sin unikke måde at sprede lyset fra pæren på, og du skal derfor vælge lamper og pærer, der understøtter de formål, som din stue har. I dette indlæg får du 3 gode råd til, hvordan du vælger den ideelle belysning til din stue.

Start med slutningen

Et er, at vælge belysningsform ud fra pris, design eller hvordan lamperne passer ind med dine øvrige møbler. Noget andet er, at starte med at reflektere over, hvordan du ønsker at bruge din stue. Er stuen et sted, hvor du primært slapper af, eller bruger du kun din stue, når du har gæster forbi? Har du et særskilt spiseværelse, eller nyder du din aftensmad ved et spisebord i stuen?

Som nævnt i indledningen er hver belysningsform helt sin egen. Nogle lamper er gode til at sprede lyset og skabe et diffust oplyst rum, imens andre skærmer af for lysets rækkevidde, så det bliver mere koncentreret. Helt generelt bør du overveje belysningsformer med et diffust, ukoncentreret skær til afslappende og rekreative omgivelser og have skarpere, mere koncentrerede lysformer på steder, hvor du arbejder, eller har brug for at kunne se detaljer. I udgangspunktet egner diffust lys sig rigtig fint til loftslamper over stuebordet, imens et koncentreret lys er ideelt over både spisebordet og skrivebordet.

Kombinationen er guld værd

Hvis du ønsker, at din stue skal være et sted, hvor man opholder sig meget, er det vigtigt, at den rette atmosfære er til stede. Atmosfæren sikrer du bl.a. ved hjælp af dine møbler. Varme og organiske materialer giver en hjemlig atmosfære, mens metal og beton skaber en mere rå og industriel indretning. Kombinationen af mange forskellige farver giver et levende miljø, imens et stuemiljø holdt i gråtoner er mere æstetisk for øjet.

Såvel kunst som belysningsform har naturligvis også en indflydelse på atmosfæren i dit stuemiljø. Lamper kan være med til at understrege den stemning, som du forsøger at sætte, og er derfor en god måde at forstærke et udtryk på. Lamper fra anerkendte designere som Arne Jacobsen, Verner Panton m. fl. kan i dag fås i et væld af forskellige farver, der alt sammen kan være med til skabe en helt særlig stemning i dit hjem.

Undervurder ikke pæren

Selvom lampen er vigtig for både at skabe det udtryk og den lysspredning, som man ønsker, bør man ikke undervurdere vigtigheden af selve pæren. Efter at den klassiske glødepære blev forbudt i EU, er der kommet et væld af forskellige pærer på markedet (fx halogen pærer og LED), der alle udmærker sig på hver sin måde. Det kan naturligvis gøre det til en jungle at finde rundt i det store udbud og de mange pæreformer fra forskellige mærker, men et godt tip er, at tænke over anvendelsesformen for pæren. Hvis pæren skal være din primære lyskilde, og være tændt i mange timer dagligt, bør du sigte efter en pære med en lang levetid og et lavt energiforbrug. Er det omvendt pæren til din skrivebordslampe, som du er på udkig efter, kan et stærkt lys med en høj lumen være det rigtige valg.

Konsultér dig gerne med en fagmand, inden du investerer i pærer til din nye stue. Når alt kommer til alt, er din stue et ret essentielt rum i dit hjem, og det kan derfor betale sig at gøre sig de nødvendige overvejelser, inden du køber dine pærer med hjem.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here