Et cv er en nødvendighed, når man skal søge job mm. Det viser et billede af dig, dine kompetencer og erfaring. Det skal sælge dig. Det kan være ganske vanskeligt at sælge sig selv på et stykke papir. Det er ofte noget nemmere i virkeligheden – at benytte sine talegaver. Dog er det helt sikkert også muligt på papir. Curriculum vitae er den fulde betegnelse. Der findes adskillige forskellige guides og skabeloner på internettet at skrive et CV. Der findes mange rigtig gode skabeloner – ligeledes findes der mange dårlige skabeloner. Det er vigtigt at være kritisk. Hvis du har fundet en skabelon, som du ønsker at blive inspireret af, er det vigtigt, at du ikke bare skrive af! Skriv cv’et selv! Brug dine egne ord og formuleringer. Afskrivninger forekommer hyppigt. Når du skriver, er det vigtigt, at man er ærlig og realistisk. Det går jo ikke at skrive, at man har en erfaring, som man i virkeligheden ikke har. Eller skriver om kompetencer man slet ikke besidder. Det kan i særdeleshed komme til at ramme én på den lange bane. Hvis arbejdsgiveren finder ud af, at det hele ikke var helt sandt, bliver vedkommende bestemt ikke glad. Det kan sågar medføre en fyring.

Det ’uskrevne’ formalia for at skrive et cv

Der findes jo som sagt mange forskellige guides og skabeloner til skrivningen. Derfor vil der være mange forskellige retningslinjer og formalia. Dog har de næsten alle sammen fælles træk. Først og fremmest er overskuelighed vigtigt. Det skal være nemt at danne et overblik. Derudover er opbygningen også vigtig. Det må ikke se rodet ud – det kan give et helt forkert indtryk af netop dig. Det er meget vigtigt at tænke på, at vedkommende, som læser dit cv, danner sig et indtryk af dig udelukkende ud fra det, du har skrevet. Det er altså vigtigt at være omhyggelig, når man skriver.

Først og fremmest skal du have et billede af dig selv samt dine profiloplysninger (Navn, adresse osv.). Derudover skal du skrive om din uddannelse, dine erhvervserfaringer og dine kompetencer. Det er det mest basale. Du skal også skrive en indbydende, sælgende tekst om dig selv. Et resume så at sige.
Når du skriver, skal du tænke på, at din kommende arbejdsgiver muligvis sidder med flere bunker af cv’er. Derfor skal du gøre alt, hvad du kan for at skille dig ud og fange læserens opmærksomhed. Din indledende tekst er derfor meget vigtig.

Selve teksten må ikke være for lang! Bliver det langt, bliver det kedeligt. Læseren danner sig som sagt et indtryk af dig ud fra cv’et. Er det kedeligt, tænker vedkommende muligvis, at du er kedelig.

Du skal også tænke på, at der som regel er en efterfølgende samtale – såfremt du bliver udvalgt til samtale. Det afhænger altså ikke ene og alene af det skriftlige – der er også en næsten ligeså vigtig ’mundtlig’ samtale. Dog er det skriftlige det vigtigste i begyndelsen for at blive udvalgt.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here