Paradentose er en tandkødsbetændelse, som har spredt sig ud i det dybereliggende væv – altså ned omkring tandroden. Det betyder også, at tandkødsbetændelse, der ikke behandles, kan udvikle sig til paradentose. Paradentose fører til, at tandkødslommen bliver dybere. Tandkødslommen er det område, hvor tanden sidder fast. Bliver tandkødslommen dybere, kan tanden ikke længere sidde fast. Ved en slem paradentose risikerer man, at tænderne simpelthen falder ud. Selvom tandkødsbetændelse altså umiddelbart lyder harmløst, så kan det altså nemt udvikle sig og blive slemt.

Hvor mange får paradentose?

Selvom man ikke skulle tro det, så hører tandkødsbetændelse og paradentose til de sygdomme, der oftest ses ved mennesker overhovedet. I en større undersøgelse har man faktisk fundet tandkødsbetændelse ved 90 % af de 20-årige, der blev undersøgt. Tandkødsbetændelsen kan ubemærket forvandle sig til paradentose, og det anslås at cirka 25 % af befolkningen rammes af paradentose i større eller mindre grad. Det svarer til at 1.093 ud af Beders 4.372 indbyggere bliver ramt af paradentose. Ligeledes rammes 2.890 ud af Odders 11.561 indbyggere. Ud af hele Danmarks befolkning er det altså 1.403.500 mennesker, der rammes af paradentose på et eller andet tidspunkt i deres liv. Potentielt kan alle mennesker blive ramt af paradentose, men man er særligt disponeret, hvis man for eksempel er ryger, har diabetes eller nedsat immunforsvar, er arveligt disponeret, eller hvis man har stress.

Hvordan behandles paradentose?

Fordi tandkødsbetændelse tit udvikler sig, uden man selv opdager det, kan der gå lang tid, før man opdager paradentosen. Det er derfor også vigtigt, at man regelmæssigt bliver undersøgt ved tandlægen, så en behandling kan sættes i gang i tide. Ved behandling kan tandkødet igen blive sundt, men tandkødslommen kan ikke blive mindre igen, hvis den først har udvidet sig. Det betyder, at ens tænder aldrig kan sætte sig ordentligt fast igen, hvis de først sidder løst. Hvis du er i gang med en paradentosebehandling, er det vigtigt, at du selv holder tænderne ordentligt rene imellem tandlægebesøgene. Paradentosebehandlingerne kan nemlig kun få sygdommen til at udvikle sig langsommere, hvis du ikke selv gør en indsats. Man kan dog aldrig behandle paradentose, så den med sikkerhed er væk. Den kan altid blusse op igen. Det er derfor vigtigt, at du husker dine tandlægebesøg. Bor du i Odder eller Beder har du gode muligheder for at finde en god tandlæge, der kan behandle dig for paradentose eller tjekke, om det eventuelt er ved at opstå hos dig. Er du i tvivl, kan du altid spørge din tandlæge til råds. Ignorerer du tegn på paradentose, er der stor sandsynlighed for, at det vil udvikle sig til en uoprettelig skade. Det er faktisk bare et spørgsmål om tid. En fjerdedel af befolkningen udvikler paradentose, og statistisk set er der derfor stor sandsynlighed for, at lige netop du bliver ramt. Men husk, at hvis du reagerer hurtigt, så er der også en større sandsynlighed for, at du kan få den rette hjælp til rette tid og undgå fatale skader på dine tænder.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here