Internettet fylder en stor del  i mange menneskers hverdag. Vi bruger internettet til at søge information, gå på netbank, købe eller sælge ting, sociale medier osv. Vi er så vant til at bruge internettet i vores dagligdag, at det vil være en udfordring for mange bare at undvære det en enkelt dag. Når vi netop bruger internettet til så meget, så er det vigtigt for os, at vi har hurtigt bredbånd, så vi kan surfe på internettet uden problemer. I dag tager vi bredbåndet for givet, men der var altså engang, hvor internettet kørte meget langsomt og over modem.

Bredbåndets historie

De første dataforbindelser foregik via en telefonforbindelse med et modem i hver ende. Disse modemmer kommunikerede med hinanden. Dette modem blev dog erstattet med et smartmodem i 1981. Her blev modemmet koblet direkte på telefonlinjen. Dette modem kunne selv simulere en ”opringning”, hvilket vil sige, at man ikke længere behøvede at løfte røret og dreje et nummer på drejeskivetelefonen. Derefter var det dog ISDN (Integrated Services Digital Network), der overtog markedet. Med det nye ISDN tog det meget kortere tid at komme online, fordi man ikke skulle vente på at computeren lavede en ”opringning” og skabte forbindelse. ADSL (Asymmetric Digital Subiber Line) blev det næste store bredbånd på markedet. Det er digitalt, og er derfor meget hurtigere end det analoge. ASDL er også asymmetrisk, hvilket betyder, at man kan downloade langt hurtigere end man kan uploade, men det passer godt til de flestes behov. I dag er fiberbredbånd meget udbredt, idet man kan trække fiberforbindelse helt hjem til privatadressen, hvilket giver en meget hurtigere forbindelse. Samtidig er bredbåndet blevet trådløst, så man kan sidde i hele huset og stadig have god forbindelse uden kabler.

Hvordan fungerer bredbånd i dag?

Bredbånd giver langt højere hastighed på internetforbindelser, hvor man før i tiden skulle bruge en opkaldsforbindelse for at få adgang til internettet. Indenfor bredbånd findes der forskellige typer af opkoblinger: internet via kabel, via telefonstik, mobilt bredbånd, fibernet og sattelit-internet.

Der findes rigtig mange bredbåndsudbydere, og det kan være en jungle at finde rundt i de mange tilbud. Når man vælger udbyder, er det især vigtigt at overveje, hvor høj forbindelse men reelt har behov for. Ofte kan det ende med, at man får valgt en alt for dyr og høj forbindelse. Man ender måske med at betale for noget, man slet ikke bruger. Dog skal med samtidig overveje, at hvis man har behov for en meget hurtig forbindelse til f.eks. online gaming og streaming af film, så skal man op i en højere forbindelse og betale lidt ekstra. I bredbåndets verden får man ofte det man betaler for, men samtidig er der ingen grund til at betale for mere, end man har brug for.

Man kan desuden også vælge at få mobilt bredbånd. Her tilkøber man sig en bestemt mængde data, der er en betegnelse for hvor meget man kan modtage og sende til og fra internettet.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here