Doping er typisk noget vi danskere forbinder med Tour De France og andre cykelløb, men brug af doping er, og har været, en stor del af mange sportsgrene igennem tiderne. Cykling er selvfølgelig en af de sportsgrene der er hårdest ramt af problemet, hvor man i 2010 lavede en analyse af olympiske sportsgrene der viste, at 3,6% af de testede personer var dopede. Men andre olympiske sportsgrene som vægtløftning, boksning og triatlon har også store problemer med det. I år er der vinter-OL i Pyeongchang, Sydkorea, hvor der også har vist sig at være doping problemer for visse lande, herunder særligt Rusland.

Først fik den russiske curling-deltager Aleksandr Krushelnitcky frataget sin bronzemedalje fra OL, da han testede positiv for brug af stoffet meldonium som øger blodomløbet betragteligt, og dermed øger præstationsevnen hos atleterne. Den nyeste udvikling er nu, at endnu en russisk OL-deltager er testet positiv for brug af doping, denne gang en bobslæde-kører ved navn Nadezhda Sergeeva. Det er endnu uvist hvilket stof Nadezhda Sergeeva blev testet positiv for, men hun er tidligere blevet testet positiv for det samme stof som Aleksandr Krushelnitcky, meldonium.

Hvorfor er doping et så stort problem hos russiske atleter?

Doping er et kæmpe problem i Rusland, primært fordi staten støtter brugen af det, og systematisk hjælper atleterne til at skjule stofferne og snyde. Det gør russerne for at vinde medaljer, som de mener cementerer deres position i verden som en stormagt. Olympiaden er trods alt den største sportsbegivenhed i verden, og et kæmpe udstillingsvindue for staterne, som konkurrerer om at have den bedste befolkning i diverse sportsgrene. Russerne er så opsatte på at bevise hvor gode de er, at de vil tage alle midler i brug for at vinde. Det viser sig tydeligt i statistikkerne, hvor Rusland er det land der har fået frataget flest OL-medaljer til dato, med et svimlende tal på 41 medaljer. Det er fire gange så mange som nummer to på listen, og svarer til ¼ af alle medaljer.

Det er også en af grundene til, at man har forbudt mange russiske atleter at deltage ved de forskellige sportsgrene, da man ved at de ikke konkurrerer på lige fod med de resterende deltagere, der ikke benytter sig af doping. De blev blandt andet også forbudt at deltage i åbningsceremonien på gulvet under russisk flag, og var i stedet påklædt hvide neutrale dragter, intet flag og under overskriften ”Olympic Athletes from Russia”

Læs flere sportsnyheder på https://multisports-forum.dk/

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here